Web servisi

Web servisi

Državni zavod za zaštitu prirode objavio je web servise (WMS (Web Map Service) i WFS (Web Feature Service)) svojih prostornih po

Državni zavod za zaštitu prirode objavio je web servise (WMS (Web Map Service) i WFS (Web Feature Service)) svojih prostornih podloga: Zaštićena područja RH, Ekološka mreža Natura 2000 i Karta staništa RH
Upute za dodavanje i pregledavanje WMS web servisa u GIS desktop rješenjima možete pronaći na GeoPortalu Državne geodetske uprave.
Simbologiju (sustav boja i znakova) možete preuzeti ovdje.
Napomena: Ukoliko ne možete ostvariti konekciju na servise ili se pojavljuje greška koja upućuje na nepostojanje servisa (npr. otvaranje URL-a servisa u web pregledniku rezultira porukom o grešci Not found i slično) provjerite sa svojom IT službom da li je u mrežnim postavkama firewalla Vašeg računala/servera otvoren port 6080. Navedeni servisi koriste port 6080 za komunikaciju i nužno je da isti bude otvoren u postavkama firewalla.
Ako se prilikom učitavanja slojeva servisa u QGIS aplikaciji javi greška "Sloj (putanja servisa) nije valjan i ne može se dodati na mapu" ili „The layer (putanja servisa) is not a valid layer and cannot be added to the map“, potrebno je izmijeniti opciju Timeout for network requests na veću vrijednost (npr. sa početne vrijednosti 60000 ms na 300000 ms) u Network postavkama QGIS aplikacije (padajući izbornik Settings->Options->Network tab ili padajući izbornik Postavke->Opcije->Network tab).